نگهداری از کروتون
گیاه کروتون پرتقالی یکی از زیباترین و خوش رنگ ترین گیاهان آپارتمانی است که نگهداری آسانی دارد و با رنگهای زرد و نارنجی برگهایش، حال و هوای پاییز را به خانه میآورد. این گیاه زیبا به خاطر رنگ و شکل برگ ها طرفداران زیادی دارد و قرار دادن آن در منزل میتواند جلوه و رنگ تازه ای به فضا ببخشد.
نام رایج فارسی این گیاه کروتون است که به آن کرچک هندی نیز میگویند. کروتون coroton با نام علمی Codiaeum variegatum از خانواده افوربیاسه Euphorbiaceae است و انواع بسیار زیادی دارد که یکی از آنها کروتون پرتقالی محبوب است. این گیاه چند رنگ بومی اقیانوسیه، اندونزی، مالزی و استرالیا است و به همین دلیل رطوبت بالا را دوست دارد.
در صورتی که محل کار و یا زندگی شما نور کافی و گرمای متعادل داشته باشد، این گیاه میتواند بهترین گزینه برای شما باشد. به دلیل حساس بودن کروتون بهتر است آن را در جایی نگهداری کنید که بوی مواد شیمیایی حداقل باشد. کروتون به دلیل ویژگی رطوبت دوستی، میتواند در آب نیز به خوبی رشد کند.
گیاه کروتون پرتقالی به دلیل رنگارنگ بودن برگ هایش به نور زیاد و غیر مستقیم نیاز دارد. کمبود نور موجب از بین رفتن رنگ زیبای برگ ها میشود و کم کم برگ ها از قسمت بالای گیاه بیرنگ شده و شروع به ریزش میکنند. باید توجه داشت نور مستقیم میتواند برگ های تازه روییده را صدمه بزند و سایه زیاد میتواند برگ های گیاه را پژمرده کند.
بهتر است کروتون را در مکانی قرار دهید که نور غیر مستقیم زیاد وجود دارد. پنجره آفتاب گیر جنوبی مکان مناسبی برای این گیاه است. میزان نور دریافتی در کیفیت، رنگ و تراکم برگهای کروتون تاثیر بسزایی دارد. بنابراین اگر گیاهی متراکم و خوشرنگ میخواهید، آن را در نور مناسب قرار دهید.
کروتون دوستدار خاک نسبتا مرطوب است. اجازه دهید سطح خاک قبل از آبیاری کمی خک شود سپس به آبیاری مجدد اقدام کنید. رطوبت خاک به این منظور نیست که خاک گیاه دائما خیس باشد. کروتون به آبیاری زیاد حساس است و در صورتی که ریشه ها به مدت طولانی در آب غوطه ور باشد، دچار پوسیدگی شده و گیاه را از بین میبرد. استفاده از آب جوشیده سرد شده یا بدون املاح و کلر برای این گیاه مناسب است. آبیاری کروتون بهتر است با آب همدما با محیط صورت گیرد و از دادن آب سرد به این گیاه خودداری کنید زیرا موجب اختلال در رشد و عمل فتوسنتز میشود.
کروتون پرتقالی رطوبت دوست است و به رطوبت هوای ۷۰ تا ۹۰ درصد احتیاج دارد. در صورتی که گیاه شما با مناسب بودن تمامی شرایط بیحال شد و برگهای خود را انداخت، باید سریعا رطوبت آن را افزایش دهید و خواهید دید که گیاه به سرعت شاداب میشود. جهت تامین رطوبت گیاه میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید :
زیر گلدانی بزرگی در زیر گلدان قرار دهید و آن را از سنگ ریزه پر کرده و تا نصفه آب بریزید و گلدان را بر روی آن قرار دهید به صورتی که ته گلدان با آب در تماس نباشد.
راه دیگر این است که گلدان گیاه را داخل گلدان بزرگتری قرار دهید و دور آن را با خزه ی مرطوب بپوشانید.
روش دیگر اسپری کردن آب بر روی برگ های گیاه به صورت روزانه در فصل های گرم سال و دوبار در هفته، در روز های سرد سال است. ( توجه داشته باشید که هیچگاه نباید این عمل را در زیر نور مستقیم آفتاب انجام دهید چراکه موجب ایجاد سوختگی بر روی برگ های گیاه میشود. )
بهترین خاک برای آن خاک ۷ عنصر می باشد که می توانید از آذر کاکتوس تهیه کنید
برای کود دهی می توانید از کود های گلدهی و سه ۲۰ و اسید هیومیک استفاده کنید
کروتون به تعویض گلدان سالیانه نیازی ندارد و تنها در صورتی که ریشه های گیاه از ته گلدان بیرون بزند بهترین زمان برای تعویض گلدان است. ترجیحا گلدان را در فصل رشد تعویض کنید و اگر امکان تعویض گلدان را نداشتید، میتوانید خاک سطحی را با خاک جدید جایگزین کنید.